استراتژی های رقابتی پورتر

استراتژی های رقابتی پورتر : مقاله،تعریف،مفهوم،انواع و محدودیت های استراتژی های رقابتی پورتر

استراتژی های رقابتی پورتر : مقاله ، تعریف ، مفهوم ، انواع ، اهمیت و محدودیت های استراتژی های رقابتی پورتر

 

تعریف استراتژی رقابتی

یک استراتژی رقابتی را می توان به عنوان برنامه عملیاتی تعریف کرد. که طی مدت زمان طولانی انجام می شود. و توسط شرکت ها و کمپانی های مختلف به منظور دستیابی به مزیت رقابتی نسبت به رقبایی که در صنعت تجارت حضور دارند ،  استفاده می شود.

استراتژیهای عمومی توصیف شده توسط مایکل پورتر برای توضیح چگونگی استفاده شرکت از مزیت رقابتی خود برای رقابت در یک صنعت مشابه ضروری است.

بنابراین ، پورتر پیشنهاد کرد که این شرکت می تواند از استراتژی تمایز یا رهبری هزینه یا تمرکز به عنوان یک مزیت رقابتی برای بقا در بازار استفاده کند.

مقاله بازاریابی   ریسک تجاری

مفهوم استراتژی رقابتی

مفهوم استراتژی رقابتی

مفهوم استراتژی رقابتی

 

همانطور که در بالا ذکر شد . پورتر هر یک از سه استراتژی را برای زنده ماندن در یک تجارت رقابتی پیشنهاد داد. شرکت ها بمی توانند از هر سه استراتژی رقابتی فقط از یکی استفاده کند.

استراتژی های رقابتی به شرکت کمک می کند تا دوام بیاورد و خطر را به حداقل برساند . اما اگر شرکت یکی از سه استراتژی رقابتی را انتخاب نکند ، در این صورت اتلاف منابع وجود دارد.

همه شش استراتژی طراحی شده توسط پورتر ، تعامل بین تمایز تولید ، به حداقل رساندن هزینه و تمرکز بر بازار شرکت را در بر می گیرد.

طبق گفته پورتر ، صنعت بخشهای زیادی دارد که می تواند توسط شرکتهای مختلف هدف قرار گیرد. بر اساس نظریه پورتر در مقایسه با شرکت های رقیب ، دو نوع مزیت رقابتی اصلی وجود دارد . تمایز یا هزینه کمتر است. وقتی شرکت از یک مزیت رقابتی منحصر به فرد برخوردار باشد . آن شرکت می تواند به راحتی بر این پنج نیرو رقابتی پورتر غلبه کند.

مزایای اساسی رقابتی

دو مزیت اساسی رقابتی وجود دارد و وقتی اینها با دامنه فعالیتها ترکیب شوند که به سازمان کمک می کند. تا عملکردی بالاتر از حد متوسط ​​در میان سایر رقبا در صنعت داشته باشد. دو نوع استراتژی تمرکز وجود دارد که تمرکز بر تمایز و تمرکز بر هزینه است.

می توان خلاصه کرد که اگر به طور کلی ، همه بخشها یا اکثر بخشها توسط یک شرکت یا صنعتی هدف گذاری شوند. که مبتنی بر هدف قرار دادن مشتریان آگاه به قیمت باشد ، پس استراتژی رقابتی رهبری هزینه انتخاب می شود تا رقبا را شکست دهند.

همچنین ، وقتی مشتریان هدف از قیمت آگاه نبودند اما از ویژگی ها یا ویژگی های محصول با توجه به کیفیت یا خدمات آگاه بودند . در این صورت سازمان به قیمت بالاتری برای محصول نیاز دارد.

در این حالت ، شرکت یک استراتژی تمایز را دنبال می کند. که تضمین می کند با قرار دادن خود در ذهن مشتری ، محصول را در میان سایر رقبا متمایز می کند.

همچنین ، اگر دیده شود که سازمان بر روی چند بخش انتخاب شده تمرکز دارد . گفته می شود که سازمان از یک استراتژی تمرکز پیروی می کند.

مقاله بازاریابی   تحلیل SWOT چیست و چگونه استفاده می شود ؟

اهمیت استراتژی رقابتی

اهمیت استراتژی رقابتی

اهمیت استراتژی رقابتی

سود تقریباً برای هر شرکت در بازار اساس کار آن شرکت است. بدون سود ، شرکت نمی تواند دوام بیاورد . زیرا زیربنای کلیه عملیات را تشکیل می دهد. اگرچه تعاریف جدید از زیربنا تغییر کرده است . با این وجود مهمترین ویژگی همچنان باقی مانده است.

برای دستیابی به سود بهتر ، شرکت باید فروش بهتری از محصولات یا خدمات خود داشته باشد. این کار فقط با کمک محصولات بهتر ، قیمت بهتر یا داشتن یک پیشنهاد فروش منحصر به فرد قابل انجام است.

هر شرکتی تلاش می کند تا رقبای خود را شکست دهد تا سود بهتری داشته باشد. و در بازار جایگاه خوبی کسب کند. اینجاست که مفهوم استراتژی رقابتی مطرح می شود.

اهمیت اصلی

با کمک یک استراتژی رقابتی ، سازمان می تواند خود را متناسب با نیاز بازار اصلاح کند. و خود را با استفاده از ابزارها و تغییرات لازم برای مبارزه با سایر رقبا تسلیح کند. استراتژی شرکتی طرحی است که به شرکت کمک می کند تا با استراتژی برنامه ریزی شده سایر بازیکنان بازار را شکست دهد.

استراتژی رقابتی نیز مهم است. تا سازمان از چشم انداز و مأموریت خود دور نماند. استراتژی رقابتی کمک می کند تا سازمان بر اهداف خود متمرکز شود.

در چرخه محصول ، هنگامی که محصول در یک روند یا فاز مسطح قرار دارد. که در آن هیچ رشدی وجود ندارد ، یا رشد نمی کند. در طول این مرحله ، محصول نیاز به فشار و استراتژی رقابتی برنامه ریزی شده دارد. که به آن کمک می کند تا از رقبا عبور کند.  و فروش را در بازار افزایش دهد . که به نوبه خود باعث افزایش بقا در بازار می شود. بنابراین استراتژیهای رقابتی برای بقای محصول در بازار بسیار ضروری است.

هرگاه شرکتی برای تغییر برند یک محصول خاص یا کل طراحی محصول یا حتی کل شرکت دستخوش اصلاحاتی شود ، آنگاه استراتژی رقابت بسیار حیاتی می شود.

داشتن یک استراتژی جدید رقابتی برای غلبه بر شرکت های رقیب یا محصولات آنها با برندسازی مجدد یا طراحی مجدد محصولاتشان به شرکت کمک می کند سود بهتری کسب کند و تصویری جدید در بازار ایجاد کند.

 

مقاله بازاریابی   تجزیه و تحلیل کسب و کار - تعریف، تکنیک ها و نقش تحلیلگر کسب و کار

استراتژیهای رقابتی پورتر

شماره 1 استراتژی رهبری هزینه

استراتژی رهبری هزینه

استراتژی رهبری هزینه

این یک استراتژی است که توسط پورتر توصیف شده است. که در آن شرکت منبع خود را برای بدست آوردن سهم بازار با قرار دادن محصولات خود برای مشتریان حساس به قیمت آگاه است. آنها می توانند با ارائه بهترین و کمترین قیمت در محصولات به این مهم دست پیدا کنند.

آنها همچنین می توانند نسبت قیمت به ارزش پایین را ارائه دهند. به منظور حفظ سطح سود ، سازمان باید بازگشت سرمایه و هزینه عملیاتی بالایی داشته باشد که این امر باعث می شود خط سود از رقبا کمتر نباشد. برای دستیابی به این هدف سه راه وجود دارد:

اولین مورد با دستیابی به هزینه های عملیاتی کمتر است.

که با داشتن حجم بالایی از محصولات استاندارد به دست می آید. اینها محصولات اساسی هستند که هیچگونه افزایش اضافی یا شخصی سازی در آنها وجود ندارد . به دلیل کاهش زمانها و اجزای استاندارد ، هزینه تولید کاهش می یابد.

تعداد مدلها یا تنوع به منظور اطمینان از تولید بیشتر و سریعتر و هزینه های اضافی با پرداخت هزینه کمتر به کارمندان خود یا قرار گرفتن مرکز تولید در مناطق کمتر اجاره ای به حداقل می رسد.

برای همگام سازی با استراتژی ، لازم است که سازمان به طور مداوم در تمام جنبه های تجارت که شامل برون سپاری یا کاهش هزینه های تولید و یا افزایش ظرفیت دارایی ها و به حداقل رساندن سرمایه ها است . به دنبال کاهش هزینه های تبلیغات و تحقیقات و توزیع باشد.

روش دوم مورد استفاده برای کاهش یا اعمال کنترل بر زنجیره ارزش ، که شامل گروه های عملکردی مانند بازاریابی ، مالی ، فناوری اطلاعات ، زنجیره تأمین و غیره است. برای مدیریت زنجیره تأمین دستیابی به هزینه های کمتر می تواند با تخفیف در خرید عمده یا مذاکره با تامین کنندگان برای قیمت های پایین تر باشد.

مثالی از رهبری هزینه

شرکت ها نیز اجرای مناقصه رقابتی برای عقد قرارداد از فروشندگان مختلف به این مهم دست می یابند. Walmart یکی از بهترین نمونه هایی است که تامین کنندگان خود را برای اطمینان از پایین ترین قیمت محصولاتشان تحت فشار قرار می دهد. استراتژی های دیگر شامل دسترسی ترجیحی به مواد اولیه تهیه شده توسط شرکت است.

راه سوم راهی است که به دستیابی به میزان بالای دارایی کمک می کند. در صنعت خدمات ، این بدان معناست که به عنوان مثال ، شرکتهای هواپیمایی پروازهای خود را سریعتر از سایر شرکتهای هواپیمایی انجام می دهند. که به شما در دستیابی به سفرهای بیشتر و درآمدزایی بیشتر کمک می کند. و یا در صنعت سرگرمی به معنای نمایش بیشتر از حد متوسط ​​نمایش در تئاتر است. به منظور دعوت بیشتر مخاطبان و ایجاد درآمد بیشتر.

استفاده زیاد از دارایی ها به توزیع هزینه ها در چندین واحد کمک می کند ، که منجر به کاهش هزینه هر واحد خواهد شد.

برای اِعمال استراتژی رهبری هزینه  ، صرفه اقتصادی در مقیاس و حجم تولید بالاتر و سهم بازار بیشتر  ، هر کدام به تنهایی مورد نیاز است. شرکت های کوچکتر به دلیل اینکه حجم بالاتری ندارند ، نمی توانند از رویکرد متمرکز بر هزینه استفاده کنند.

استفاده از استراتژی تمایز مبتنی بر هزینه باعث آسیب رساندن به شرکت جدید از نظر پایداری در بازار می شود.

معایب استراتژی رهبری مبتنی بر هزینه

مشتریان نسبت به محصولات وفاداری ندارند ، زیرا مشتریان اقتصادی و حساس به قیمت ، در صورت موجود بودن گزینه های ارزان تر،  بلافاصله برند محصول را تغییر می دهند . این سازمان شهرت ضعیفی را ایجاد می کند که با هزینه کمتری همراه است.

معمولاً مشتریان محصولات ارزنتر را با کیفیت پایین مرتبط می کنند. و برای سازمان تغییر برند و برندسازی مجدد محصولاتشان برای تغییر استراتژی در آینده بسیار دشوار خواهد بود.

شماره 2 استراتژی تمایز

استراتژی تمایز

استراتژی تمایز

ایده اصلی در پشت استراتژی تمایز این است که محصول را به یک روش دیگر متمایز کنید. تا بتوانید با سایر رقبای خود در بازار ، رقابت موفقیت آمیز و بهتری داشته باشید.

بسیاری از شرکت ها با برندسازی ، به عنوان مثال کفش های نایک ، محصولات خود را با موفقیت نسبت به رقبا متمایز کرده اند.

استراتژی تمایز زمانی معنا پیدا می کند که مشتری به قیمت حساس نباشد. و بازار اشباع یا رقابتی باشد و نیازهای مشتری بسیار مشخص و احتمالاً کمبود داشته باشد.

ویژگی های منحصر به فرد تمایز باید بتواند نیازهای مشتری را برآورده کند. و همچنین کپی برداری و تقلید از آن توسط رقبا دشوار باشد. به عنوان مثال ، کپی کردن سیستم عامل تلفن های همراه اپل بسیار دشوار است.

محصولات با ارزش افزوده همان چیزی است که باعث سود محصولات متمایز می شود. تیم موفق مدیریت برند همچنین می تواند تمایز موثری برای محصول و شرکت در ذهن مشتری ایجاد کند.

استراتژی تمایز برای چه شرکتهایی مناسب نیست

استراتژی تمایز برای شرکتهای کوچک و متوسط ​​که کانون توجه شان بازار اصلی نیست. بلکه برای تأمین کل بازار کار می کنند ، مناسب نخواهد بود.

استراتژی تمایز یک مزیت بزرگ برای شرکتهای بزرگتر مانند کوکاکولا و پپسی فراهم می کند. که منابعی برای کاهش عوارض ناشی از اتخاذ استراتژی تمایز دارند.

در تمایز ، ممکن است هزینه تولید افزایش یابد . اما با تهیه ارزش اضافی برای مشتریانی که آماده ارائه قیمت گذاری بالاتر برای محصول شما هستند . می توان آن را به راحتی تأمین کرد. دو استراتژی تمایز وجود دارد.

انواع استراتژی تمایز

اولین مدل ارزش سهامدار است که معتقد است داشتن دانش تخصصی برای مزیت تمایز بسیار مهم است. و تا زمانی که دانش منحصر به شرکت باشد ، برای شرکت سودمند است.

در مدل دوم ، که به عنوان مدل منابع نامحدود نامگذاری شده است . این تئوری پیشنهاد می کند که باید از منابع موجود که به اندازه کافی بزرگ است تا بتوان از رقبای خود پیشی گرفت ، استفاده نمود.

از آنجا که سازمان در این حالت از منابع بیشتری برخوردار است می تواند ریسک کند و سودآوری را برای مدت طولانی حفظ کند .

در مورد استراتژی تمایز ، بسیاری از شرکت ها برای جدا کردن محصول خود از بقیه ، مفهوم تمایز را شروع کرده اند.

نمونه ای استراتژی تمایز

نمونه آن اینکه 90٪ تلفن های همراه از Android به عنوان یک سیستم عامل استفاده می کنند . اما اپل با استفاده از یک نرم افزار منحصر به فرد که فقط مختص محصولات اپل است. و سیستم عامل اپل نامیده می شود ، تفاوت خود را ایجاد کرده است.

با توجه به این تمایز ، خود را در ذهن مشتری قرار می دهد که یک محصول خوب و یک محصول برتر است. تصویر برندی که اپل در ذهن مشتری ایجاد کرده است. یک محصول برتر است که تریلیون دلاری باشد و ارزش آنها را نه تنها در بازار بلکه در ذهن مشتری نیز بهبود بخشد.

دنباله رو اپل ، شرکت گوگل است که با تلفن های همراه شاخص خود به نام تلفن های Pixel به بازار حمله کرده است. اگرچه گوگل از اندروید به عنوان نرم افزاری استفاده می کند که خود را با یک دوربین ممتاز متفاوت کرده است. و نمی توان آن را با سایر تلفن های موجود در بازار مقایسه کرد.

شماره 3 استراتژی تمرکز

استراتژی تمرکز

استراتژی تمرکز

برای بسیاری از شرکت ها ، این به عنوان یک استراتژی جداگانه به دلیل شرایط کوچکتر بازار در نظر گرفته نمی شود. سازمانهایی که قبلاً استراتژی تمایز را اتخاذ کرده اند می توانند استراتژیهای تمرکز را همراه با استراتژی تمایز یا هزینه یا هر دو مورد استفاده کنند. استراتژی تمرکز را می توان به عنوان یک استراتژی بیان کرد که می تواند توسط شرکت های کوچکتر به صورت تمرکز بر مشتریان انتخاب شده اعمال شود.

این شرکت ها می توانند از رقابت با سازمان های بزرگتر جلوگیری کنند. و قادرند بر بازار بسیار کوچکتری حاکم شوند. در مورد استراتژی های بازاریابی گوشه دنج  – که به طاقچه / گوشه بازار نیز معروف است . در آن بازار هدف ، ، بخشی از بازار است. ضروری است که گروههای مختلفی با نیازهای منحصر به فرد وجود داشته باشد.

استراتژی های رقابتی : مثالهای استراتژی تمرکز

استراتژی بازاریابی خوب توسط شرکت های مختلف به منظور تمرکز بر روی بخش بسیار محدودی از مشتریان استفاده می شود. به عنوان مثال ، Sensodyne یک مارک خمیردندان ایجاد کرده است. که تمرکز آن بر روی دندانهاست ، خمیردندانهایی که برای تمیز کردن دندانها به صورت روزانه استفاده می شوند.

محصول سنسوداین

محصول سنسوداین به نام تسکین سنسوداین فقط در مواقع اضطراری یا دندان درد استفاده می شود. بر خلاف سایر رقبا که تمرکز خود را در تهیه این محصول به عنوان نیاز روزمره خانوار و چیزی که باید هر روز مورد استفاده قرار گیرد تمرکز می کنند . این برند بر بازار هدف خاصی تمرکز کرده که در موارد اضطراری از خمیر دندان استفاده می کند.

شرکت های زیادی در تولید لباس برای افراد چپ دست که دکمه هایی در طرف مقابل دارند و پوشیدن آنها راحت است ، نقش دارند.

برای چپ دست ها ، هر چیز چپ دست و غیره چند وب سایت هستند که لباس و بسیاری چیزهای دیگر مانند دستکش دستی ، قیچی و سایر موارد ضروری روزمره را برای افراد چپ دست ارائه می دهند.

آنها فقط در این گروه کار می کنند و بخش بسیار محدودی از مشتریان را تأمین می کنند.

مقاله بازاریابی   تفاوت بازاریابی استراتژیک و مدیریت استراتژیک

محدودیت های استراتژی های رقابتی پورتر

محدودیت های استراتژی های رقابتی پورتر

محدودیت های استراتژی های رقابتی پورتر

گزارش های متعددی مبنی بر عدم انعطاف پذیری و خاص بودن استراتژی های عمومی توسط پورتر گزارش شده است.

پورتر اصرار داشت که ایده یک استراتژی واحد توسط یک شرکت اتخاذ می شود. و شرکتی که چنین کاری نمی کند “در میانه راه” قرار می گیرد. این استدلال مبتنی بر تمایز است که هزینه هایی را برای سازمان متحمل می شود ، که با استراتژی هزینه پایین مغایرت دارد.

همچنین ، محصولات استاندارد با ویژگی های مشابه ممکن است برای بسیاری از مشتریان قابل قبول نباشد . و هیچ تمایزی در پی نخواهد داشت به همین دلیل تمایز و رهبری هزینه ، هر یک از آنها به طور متقابل با یکدیگر در تناقض قرار می گیرند.

استراتژی های ترکیبی

بسیاری از شرکت ها با موفقیت یک استراتژی ترکیبی را اجرا کرده اند. که ترکیبی از دو یا چند استراتژی توسط پورتر است. این با ایده اصلی استراتژی پورتر تناقض دارد که فقط یک شرکت باید یک استراتژی را همزمان دنبال کند.

دیده می شود که این شرکتها از شرکتهایی که در حال اتخاذ یک استراتژی واحد هستند. که با استراتژیهای رقابتی پورتر مغایرت دارد ، عملکرد بهتری دارند.

پورتر همچنین پیشنهاد کرد که شرکت با یک استراتژی واحد باقی بماند و آن را در طول عمر تجارت پیاده سازی کند . اما در تغییرات پویای بازار ممکن است امکان نداشته باشد که یک شرکت استراتژی واحدی را دنبال کند.

این شرکت باید پویا و پاسخگو به تغییرات بازار باشد. و باید استراتژی ای را دنبال کند که با همان شرایط فعلی سازگار باشد.

با اتخاذ یک استراتژی واحد برای بازار خود می توانید بقا کسب و کار را تضمین کنید . اما برای مدت طولانی  به ترکیبی از چندین استراتژی نیاز دارید که ممکن است شامل استراتژی های رقابتی پورتر باشد.

مقاله بازاریابی   اتحاد استراتژیک : انواع ، مثالها ، مزایا و معایب
4/5 (9 نظر)
1 پاسخ
  1. سعید مومنی
    سعید مومنی گفته:

    سلام از طریق مقاله استراتژیهای رقابتی پورتر با وب سایت تون آشنا شدم . وب سایت پرمحتوا و به روزی دارید.

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *