تجزیه و تحلیل کسب و کار - تعریف، تکنیک ها و نقش تحلیلگر کسب و کار

تجزیه و تحلیل کسب و کار – تعریف، تکنیک ها و نقش تحلیلگر کسب و کار

تجزیه و تحلیل کسب و کار – تعریف، تکنیک ها و نقش تحلیلگر کسب و کار

تعریف

تحلیل کسب و کار چیست؟

تحلیلگر کسب و کار کیست؟

چرا یک تحلیلگر کسب و کار؟

مراحل فرآیند تحلیل کسب و کار

چرا از تحلیل کسب و کار استفاده کنیم؟

چه چیزی حرفه تحلیل کسب و کار را از سایر حرفه ها متمایز می کند؟

راه حل مشکلات در دنیای تجارت

نقش یک تحلیلگر کسب و کار فناوری اطلاعات

7 مهارت تحلیلگر تجاری با تقاضای بالا

راهنمای مجموعه دانش تجزیه و تحلیل کسب و کار

شش حوزه دانش تحلیل کسب و کار

تکنیک های رایج تحلیل کسب و کار

تجزیه و تحلیل کسب و کار قابل تحویل

سخن نهایی از مارکتینگ ایران تلنت

تعریف

تجزیه و تحلیل کسب و کار (Business Analysis) را می توان به عنوان یک رشته تحقیقاتی درک کرد که به شما در یافتن نیازهای تجاری و شناسایی راه حل برای انواع مشکلات تجاری کمک می کند. راه حل هایی که تجزیه و تحلیل کسب و کار ارائه می دهد ممکن است شامل توسعه خط مشی، توسعه نرم افزار یا سیستم، بهبود فرآیند، تغییرات سازمانی، برنامه ریزی استراتژیک و غیره باشد. در مجموع، شما را قادر می سازد راه حل هایی را برای رفع نیاز به بهبود کسب و کار خود شناسایی کنید.

محصولات تحویلی رایج تجزیه و تحلیل کسب و کار شامل طرح تحلیل کسب و کار، مشخصات نیازمندی های کسب و کار، مورد تجاری، مشخصات عملکردی و غیرعملکردی است. یک تحلیلگر تجاری یا BA فردی است که این کار را انجام می دهد. فرآیند تحلیل کسب و کار مفاهیم و بینش هایی را برای ایجاد چارچوب اساسی هر پروژه ارائه می دهد.

تحلیل کسب و کار چیست؟

تعریف : تجزیه و تحلیل کسب و کار به عنوان فرآیندی برای کسب بینش با کمک تکنیک های خاص تجزیه و تحلیل کسب و کار برای شناسایی نیازهای یک کسب و کار، پیشنهاد تغییرات مورد نیاز و ارائه راه حل هایی تعریف می شود که می تواند ارزش را برای همه ذینفعان مرتبط تضمین کند. در مجموع، هدف تجزیه و تحلیل کسب و کار یافتن پاسخ برای مشکلاتی است که باید حل شوند.

از طریق مفاهیم و بینش های حیاتی برای توسعه چارچوب اولیه برای هر پروژه کمک می کند. از این رو، مجموعه ای از وظایف، دانش و روش های مورد نیاز برای شناسایی نیازهای کسب و کار و کشف راه حل برای مشکلات شرکت یا کسب و کار به عنوان تجزیه و تحلیل کسب و کار شناخته می شود. تجزیه و تحلیل کسب و کار یک استراتژی سیستماتیک برای شروع و مدیریت تغییرات در سازمان های انتفاعی، دولتی یا غیر انتفاعی است.

مقاله بازاریابی   گزاره ارزش مشتری

تحلیلگر کسب و کار کیست؟

تحلیلگر تجاری  (The Business Analyst) یک عامل تغییر است. تحلیلگران کسب و کار دارای عناوین شغلی مختلفی هستند، از جمله تحلیلگر هوش تجاری، تحلیلگر سیستم، مهندس نیازمندی ها، تحلیلگر فرآیند، مدیر محصول، مالک محصول، تحلیلگر سازمانی، معمار کسب و کار، مشاور مدیریت، تحلیلگر هوش تجاری، دانشمند داده و غیره.

بسیاری از موقعیت‌های اضافی، از جمله مدیریت پروژه، مدیریت محصول، توسعه نرم‌افزار، تضمین کیفیت و طراحی تعامل، به شدت به توانایی ‌های تحلیل کسب‌ و کار متکی هستند.

یک تحلیلگر کسب و کار چه می کند؟

تحلیلگران کسب و کار (BAs) با ارزیابی فرآیندها، تعیین نیازها و ارائه پیشنهادات و گزارش های مبتنی بر داده به مدیران اجرایی و ذینفعان با استفاده از تجزیه و تحلیل داده ها، مسئول پر کردن شکاف بین فناوری اطلاعات و کسب و کار هستند.

مهارت های ارتباط شفاهی و نوشتاری، حل مسئله و تفکر تحلیلی سه استعداد بسیار مهم یک تحلیلگر کسب و کار است. مهارت ‌هایی مانند ارتباط، میانجیگری و مذاکره به همان اندازه مهم هستند که مهارت ‌های فنی مانند استعداد بالا برای آمار و توانایی در انتخاب سریع سیستم‌ ها و فناوری ‌های جدید.

به عنوان یک تحلیلگر حرفه ای کسب و کار، قرار است یک کسب و کار یا سازمان را با مستند سازی سیستم ها و فرآیندها تجزیه و تحلیل کنید. مسئولیت ‌های کلیدی شما همچنین شامل ارزیابی مدل کسب ‌و کار، شناسایی آسیب ‌پذیری و همچنین به اشتراک گذاشتن یک بیانیه واضح و کامل در مورد بهترین راه‌حل‌ های مناسب برای دستیابی به اهداف اولیه کسب‌ و کار در کنار سایر اهداف تجاری مورد نظر است.

مقاله بازاریابی   برنامه ریزی چیست ؟ تعریف ، اهمیت و ویژگی های برنامه ریزی

چرا یک تحلیلگر کسب و کار؟

شرکت ها به دلایل زیر از تجزیه و تحلیل کسب و کار استفاده می کنند:

داشتن درک کامل از ساختار و پویایی سازمانی که یک سیستم در آن پیاده سازی خواهد شد.

برای به دست آوردن درک بهتر از مسائل فعلی سازمان هدف و شناسایی زمینه های توسعه.

برای تضمین درک سازمان هدف توسط مشتری ، کاربر نهایی و توسعه دهندگان.

مسئولیت یک تحلیلگر تجاری در مراحل اولیه یک پروژه، زمانی که الزامات توسط تیم های راه حل و طراحی تفسیر می شود، تجزیه و تحلیل مقالات راه حل ها و همکاری نزدیک با طراحان راه حل (تیم فناوری اطلاعات) و مدیران پروژه است تا اطمینان حاصل شود که نیازها روشن است.

مراحل فرآیند تحلیل کسب و کار

مراحل انجام تحلیل کسب و کار به شرح زیر است :

  1. کسب و کار را تجزیه و تحلیل کنید

این بخش انواع مختلفی از اقدامات قبل از پروژه را پوشش می دهد که منجر به انتخاب پروژه توسط تحلیلگر تجاری می شود. این به حفظ معماری کسب و کار کمک می کند و فرد را قادر می سازد تا یک مورد تجاری ایجاد کند.

  1. برنامه ریزی و مدیریت نیازمندی ها

یکی وظایف و منابع مربوط به برنامه ریزی و مدیریت نیازمندی ها را در این مرحله شرح می دهد. این کمک می کند تا اطمینان حاصل شود که مجموعه اقدامات انجام شده برای پروژه ی در دست مناسب است.

  1. استخراج الزامات

مرحله استخراج نیازمندی مستلزم جمع آوری اطلاعات در مورد نیازهای یک سیستم از کاربران، مشتریان و سایر ذینفعان است.

  1. تجزیه و تحلیل و مستندسازی الزامات

این مرحله توضیح می دهد که چگونه ذینفعان باید طراحی و اجرای یک راه حل را تجزیه و تحلیل، اولویت بندی و مشخص کنند. تجزیه و تحلیل نیازمندی ها به تعیین تکنیک ها و ابزارهایی که برای سازماندهی داده های خام استفاده خواهند شد کمک می کند.

  1. ارتباط نیازمندیها

این مرحله شامل فعالیت هایی برای بیان نتیجه تحلیل نیاز است. قبل از استقرار راه حل، هر نیاز بسته بندی، بررسی و مجاز می شود.

  1. اعتبار سنجی و تکامل راه حل

این مرحله تضمین می کند که یک راه حل می تواند اهداف همه ذینفعان را برآورده کند.

مقاله بازاریابی   ریسک تجاری

چرا از تحلیل کسب و کار استفاده کنیم؟

به همین دلیل است که باید از فرآیند کسب و کار با یک طرح تحلیل تجاری برای اجرای فنی موثر فرآیندهای کسب و کار به منظور دستیابی به اهداف تجاری استفاده کرد.

  • این به شما در درک ساختار و پویایی شرکت کمک می کند.
  • امکان می دهد تا مسائل فعلی سازمان هدف را درک کنید.
  • در شناسایی زمینه های توسعه و توصیه راه حل هایی برای کمک به کسب و کار در رسیدن به اهدافش کمک می کند.
  • به شناسایی و بیان نیاز به تغییر کمک می کند.
  • برای افزایش ارزشی که یک سازمان برای ذینفعان خود ارائه می کند.

چه چیزی حرفه تحلیل کسب و کار را از سایر حرفه ها متمایز می کند؟

تجزیه و تحلیل مالی، مدیریت پروژه، تضمین کیفیت، توسعه سازمانی، آزمایش، آموزش و توسعه اسناد، همه انواع مختلف تجزیه و تحلیل کسب و کار هستند. از سوی دیگر، یک تحلیلگر تجاری ممکن است برخی یا همه این وظایف مرتبط را، بسته به سازمان، انجام دهد.

تحلیلگران کسب و کار فناوری اطلاعات، تحلیلگران کسب و کار فنی، تحلیلگران کسب و کار آنلاین، تحلیلگران سیستم های تجاری یا تحلیلگران سیستم، اصطلاحات خوش بینانه مختلفی برای تحلیلگران کسب و کار متخصص در ساخت سیستم های نرم افزاری هستند.

راه حل مشکلات در دنیای تجارت

راه حل ها در کسب و کار فناوری اطلاعات اغلب دارای یک جزء توسعه سیستم هستند، اما می توانند بهبود فرآیند یا تغییرات سازمانی را نیز در بر گیرند.

تجزیه و تحلیل کسب و کار همچنین می تواند برای درک بهتر وضعیت موجود سازمان یا ایجاد پایه ای برای شناسایی الزامات کسب و کار استفاده شود. از سوی دیگر، تجزیه و تحلیل کسب و کار معمولاً برای ایجاد و ارزیابی راه حل هایی استفاده می شود که متناسب با خواسته ها، اهداف یا  مقاصد شرکت باشد.

مقاله بازاریابی   ماتریس مکنزی : تعریف ، ابزار ، مزایا ، معایب ، مدل ، استفاده از ماترس مکنزی یا جنرال الکتریک

نقش یک تحلیلگر کسب و کار فناوری اطلاعات

مسئولیت ‌های یک تحلیلگر کسب‌ و کار شامل تعریف و محدوده‌ بندی حوزه ‌های تجاری سازمان، استخراج الزامات، تجزیه و تحلیل و مستندسازی آن الزامات، انتقال آن الزامات به ذینفعان مناسب، شناسایی بهترین راه‌ حل، و اعتبارسنجی آن راه‌ حل برای اطمینان از برآورده شدن الزامات است.

به عبارت دیگر، سازمان ها تحلیلگران کسب و کار را استخدام می کنند تا به آنها در بهبود فرآیندها و سیستم های خود کمک کنند. آنها تحقیق و تجزیه و تحلیل را برای ایجاد پاسخ به چالش های تجاری و کمک به پیاده سازی این سیستم ها در سازمان ها و مشتریانشان انجام می دهند.

7 مهارت تحلیلگر تجاری با تقاضای بالا

  1. توانایی درک اهداف تفویض شده
  2.  ارتباط کلامی شایسته
  3.  مهارت های خوب گوش دادن
  4. این صلاحیت را دارد که جلسات ذینفعان را تسهیل کند.
  5. داشتن درک خوب از اهداف.
  6. توانایی در مورد مدیریت زمان
  7. نوشتن و مستند سازی گزارش ها.

راهنمای مجموعه دانش تجزیه و تحلیل کسب و کار

راهنمای BABOK استاندارد صنعتی برای تجزیه و تحلیل کسب و کار است و برای کسانی که وظایف تحلیل تجاری را انجام می دهند در نظر گرفته شده است.

این متخصصان کسب و کار را در شش حوزه دانش کلیدی هدایت می‌کند و مهارت‌ ها، محصولات قابل تحویل و روش‌ هایی را که متخصصان تحلیل کسب ‌و کار برای تولید نتایج کسب ‌و کار برتر به آن نیاز دارند، توصیف می‌کند. به طور گسترده ای به عنوان استاندارد طلایی تجزیه و تحلیل کسب و کار شناخته شده است.

مقاله بازاریابی   بیزینس مدل یا مدل کسب و کار

شش حوزه دانش تحلیل کسب و کار

شش حوزه دانش که در زیر فهرست شده اند عبارتند از:

  1. برنامه ریزی و نظارت بر تحلیل کسب و کار.
  2. همکاری و برانگیختن.
  3. مدیریت نیازمندی ها در کل چرخه زندگی.
  4. تجزیه و تحلیل استراتژی.
  5. تجزیه و تحلیل الزامات و تعریف طراحی.
  6. ارزیابی راه حل.

تکنیک های رایج تحلیل کسب و کار

  1. MOST

یک نسخه فشرده از ماموریت (Mission) ، اهداف (Objectives) و استراتژی ها (Strategies) است. تحلیلگران کسب و کار را قادر می سازد تا تحلیل های داخلی عمیقی از اهداف سازمان و نحوه رسیدگی به آنها انجام دهند.

  1. PESTLE

Pestle به معنای اختصاری (سیاسی (Political) ، اقتصادی (Economic) ، اجتماعی (Sociological) ، فنی (Technological) ، حقوقی (Legal) و محیطی (Environmental)) است. این روش به تحلیلگران تجاری در ارزیابی همه متغیرهای خارجی که ممکن است بر شرکت آنها تأثیر بگذارد و تعیین چگونگی حل آنها کمک می کند.

  1. SWOT

نقاط قوت (Strengths)، ضعف (Weaknesses)، فرصت ها (Opportunities) و تهدیدها (Threats) تشکیل دهنده اصطلاح SWOT  هستند که نسخه جامعی از نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها است. این روش به شما در شناسایی نقاط قوت و ضعف کمک می کند. همچنین تخصیص بهینه منابع را امکان پذیر می کند.

  1. MOSCOW

یک شکل طولانی از MosCow باید یا بایست ها، می تواند یا باید رویه باشد. این رویکرد با ارائه چارچوبی که در آن هر یک از نیازها در برابر دیگران سنجیده می شود، اولویت بندی تقاضا را امکان پذیر می کند.

  1. CATWOE

اصطلاح CATWOE  مخفف واژگان مشتریان (Customers) ، بازیگران (Actors) ، فرآیند تبدیل (Transformation Process) ، چشم انداز دنیا (World View) ، مالک و دارنده (Owner) ، و محیطی (Environmental) است . این روش به شما در شناسایی فرآیند هایی که ممکن است توسط هر حرکت شرکتی تحت تاثیر قرار گیرند، کمک می کند.

  1. 5 چرا (The 5 Whys)

هر دو روش شش سیگما و تجزیه و تحلیل تجاری بر این تکنیک تکیه دارند. این شامل پرس و جوهای پیشرو است که به تحلیلگران تجاری کمک می کند تا علت اصلی یک مشکل را با پرسیدن اینکه چرا چنین اتفاقی می افتد مشخص کنند. هدف اصلی آن تعیین علت اصلی یک نقص یا مشکل است. با تکرار سوال “چرا؟” اتفاق می افتد. که در آن هر پاسخ مبنای سوال بعدی می شود.

  1. شش کلاه تفکر

این روش به فرد اجازه می دهد تا دیدگاه ها و افکار دیگر را بررسی کند. “شش کلاه” روشی است که به شرح زیر طبقه بندی می شود:

  1. سبز مخفف تفکر خلاق است.
  2. آبی نمایانگر نمای کلی تصویر بزرگ است.
  3. رنگ سفید مظهر تفکر و منطق مبتنی بر داده است.
  4. قرمز برای نشان دادن واکنش های مبتنی بر احساسات.
  5. زرد خوش بینانه و مثبت است و عمدتاً روی جوانب مثبت تمرکز می کند.
  6. مشکی بر معایب تمرکز دارد.
مقاله بازاریابی   استراتژی ها و برنامه های عملیاتی

تجزیه و تحلیل کسب و کار قابل تحویل

اسناد مختلف مرتبط با این موارد هستند :

  1. طرح تحلیل کسب و کار

این شامل یک رویکرد تجزیه و تحلیل کسب و کار است که شامل عناصر پیش زمینه، محرک های کسب و کار، چشم انداز، محدوده، بیان مسئله، وابستگی ها، نقش های کلیدی و مسئولیت ها است. همچنین شامل طرح مشارکت ذینفعان است.

  1. مشخصات مورد نیاز کسب و کار

این شامل محرک ‌های تجاری، بیانیه‌ های مشکل، مدل‌ های سهامداران، مدل‌ های دامنه کسب‌ و کار، موارد استفاده تجاری، نمودار های فعالیت تجاری، الزامات تجاری و غیره است.

  1. پرونده تجاری

عناصر کلیدی آن پیشینه، وضعیت فعلی/بیانیه مشکل، گزینه‌ های تحلیل‌ شده، توصیه ، هزینه‌ ها، مزایا، ریسک ‌ها و غیره هستند.

  1. مشخصات عملکردی

اجزاء قابل توجه آن عبارتند از موارد استفاده از سیستم، نیاز های کاربر، نمودار های فعالیت سیستم، نمودار های کلاس، نیازهای عملکردی و غیره.

  1. مشخصات غیر عملکردی

مشخصات کلیدی آن عبارتند از: نیازمندی ‌های سخت ‌افزاری، الزامات نرم‌ افزاری، الزامات عملکرد، الزامات پشتیبانی، الزامات امنیتی، الزامات رابط، الزامات در دسترس بودن، و الزامات انطباق.

مقاله بازاریابی   تقویم بازاریابی

سخن نهایی از مارکتینگ ایران تلنت

در نکته پایانی، واضح است که تجزیه و تحلیل کسب و کار برای کشف و بیان نیاز به تغییر در نحوه عملکرد کسب ‌و کارها و همچنین کمک به سازمان‌ ها در اجرای این تغییر استفاده می‌شود. آن‌ ها راه‌ حل‌ هایی را پیدا کرده و مشخص می‌کنند. که ارزشی را که یک سازمان به ذینفعانش به‌عنوان تحلیل ‌گران کسب‌ و کار ارائه می‌کند، به حداکثر برساند.

تحلیلگران کسب و کار به عنوان متخصصان تضمین کیفیت در تمام سطوح یک سازمان کار می کنند. و مسئولیت های آنها از تعریف استراتژی گرفته تا توسعه معماری سازمانی تا ایفای نقش رهبری در تعریف اهداف و الزامات برنامه و پروژه و همچنین حمایت از بهبود مستمر در تکنولوژی و فرآیندهای سازمانی متغیر است.

فرآیند تحلیل کسب و کار را برای اجرای یک مدل کسب و کار (بیزینس مدل) موفق چقدر مهم می دانید ؟

مقاله بازاریابی   فرآيند برنامه بازاريابى
0/5 (0 نظر)
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *