سیستم اطلاعات بازاریابی

سیستم اطلاعات بازاریابی : تعریف ، اجزاء ، انواع ، و مزایا و معایب سیستم های اطلاعات بازاریابی

سیستم اطلاعات بازاریابی

تعریف 

سیستم اطلاعات بازاریابی یا (Marketing Information System  (MIS:

به جمع آوری سیستماتیک، تجزیه و تحلیل، تفسیر، ذخیره و انتشار اطلاعات بازار از منابع داخلی و خارجی برای بازاریاب ها به صورت منظم و مستمر اشاره دارد.

سیستم اطلاعات بازاریابی، اطلاعات مربوط به بازاریاب ها را توزیع می کند. که می توانند تصمیمات کارآمد مربوط به عملیات بازاریابی را از طریق قیمت گذاری، بسته بندی، توسعه محصول جدید، توزیع، رسانه، تبلیغات و غیره اتخاذ کنند.  

هر عملیات بازاریابی با شرایطی که هم در داخل و هم در خارج از سازمان حاکم است، کار می کند. و بنابراین منابع متعددی وجود دارد. (یعنی منابع داخلی، هوش بازاریابی، تحقیقات بازاریابی) که از طریق آن، اطلاعات مربوط به بازار می تواند بدست آورده شود.

اجزای سیستم اطلاعات بازاریابی

1

یادداشت های داخلی :

اجزای سیستم اطلاعات بازاریابی یادداشت های داخلی

اجزای سیستم اطلاعات بازاریابی یادداشت های داخلی

شرکت می تواند اطلاعات را از طریق یادداشت های داخلی خود بدست آورد . که متشکل از داده های فروش، پایگاه داده مشتری ، پایگاه داده محصول ، داده های مالی، داده های عملیاتی و غیره می شود. توصیف جزئی منابع داخلی داده به شرح زیر است :

  • اطلاعات می تواند از اسنادی مثل فاکتورها، کپی های ارسالی، اسناد صورتحساب تهیه شده توسط شرکت ها پس از دریافت سفارش کالا و خدمات از مشتریان، فروشندگان یا نمایندگان فروش جمع آوری شود.

  • داده های فروش فعلی باید به طور منظم حفظ شود. که به عنوان کمک دهنده به یک سیستم اطلاعات بازاریابی باشد. گزارش های مربوط به میزان فروش فعلی و میزان موجودی، به مدیریت کمک می کند تا در مورد اهداف خود تصمیم بگیرد. و بازاریابان می توانند از این اطلاعات برای طراحی راه کار فروش آینده خود استفاده کنند.

  • شرکت ها چندین پایگاه داده از قبیل پایگاه داده مشتری را حفظ و نگهداری می کنند. که در آن اطلاعات کاملی در مورد نام مشتری، آدرس، شماره تلفن، تعداد دفعات خرید، موقعیت مالی و غیره ذخیره می شود.

  • پایگاه داده محصول – که در آن اطلاعات کاملی در مورد قیمت محصول، ویژگی ها، تغییرات و غیره ذخیره می شود.

  • پایگاه داده فروشنده که در آن اطلاعات کامل در مورد فروشنده، نام او، آدرس، شماره تلفن، هدف فروش و غیره ذخیره می شود.

  • شرکت ها داده های خود را در مخزن داده ها ذخیره می کنند .که در جایی است که می توان هر زمان که لازم بود، به آن اطلاعات دسترسی داشت. پس از ذخیره سازی داده ها، کارشناسان آماری با استفاده از چندین نرم افزار و تکنیک رایانه ای، آنرا به اطلاعات معناداری تبدیل می کنند. که حقایق و ارقام را ارائه می دهد.

2

سیستم هوشمند بازاریابی :

اجزای سیستم اطلاعات بازاریابی سیستم هوشمند بازاریابی

اجزای سیستم اطلاعات بازاریابی سیستم هوشمند بازاریابی

این سیستم داده های مربوط به اتفاقات بازار یعنی داده های مربوط به محیط بازاریابی را که برای سازمان از نوع خارجی است، فراهم می کند. این داده ها شامل اطلاعات در مورد

  • تغییر روند بازار،

  • راه کار قیمت گذاری رقبا،

  • تغییر در سلیقه و ترجیحات مشتری،

  • محصولات جدید ارائه شده در بازار،

  • راه کار ارتقاء رقبا و غیره می شود.

برای داشتن یک سیستم اطلاعات بازاریابی مؤثر، شرکت ها باید با انجام گام های زیر به صورت جدی برای بهبود سیستم هوشمند بازاریابی تلاش کنند:

  • ارائه آموزش مناسب و ایجاد انگیزه در نیروی فروش برای بررسی وضعیت بازار یعنی تغییر در سلیقه ها و ترجیحات مشتریان و در صورت وجود، ارائه پیشنهادات در مورد پیشرفت.
  • ایجاد انگیزه در شرکای تجاری از طریق نمایندگی، توزیع کنندگان و خرده فروشانی که در بازار واقعی حضور دارند تا اطلاعات مرتبط و لازم را در مورد مشتریان و رقبا ارائه دهند.
  • شرکت ها می توانند همچنین سیستم بازاریابی هوشمند خود را بوسیله بدست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد رقبا بهبود ببخشند. این مورد می تواند بوسیله خرید محصول رقبا، شرکت در نمایشگاه های تجاری، خواندن مقالات منتشرشده رقبا در مجلات، ژورنال ها و گزارش های تجاری انجام شود.
  • شرکت ها می توانند یک سیستم اطلاعات بازاریابی مؤثر را بوسیله قراردادن جایگاهی برای مشتریان وفادار در پنل مشاوره مشتری ایجاد کنند که این مشتریان می توانند تجربیات خود را به اشتراک گذاشته و به مشتریان بالقوه جدید مشاوره بدهند.
  • شرکت ها می توانند از داده های دولتی برای بهبود سیستم اطلاعات بازاریابی خود استفاده کنند. داده ها می تواند مربوط به روندهای جمعیتی، ویژگی های جمعیتی، تولید محصولات کشاورزی و غیره باشد که به یک سازمان کمک می کند تا عملیات بازاریابی خود را بر این اساس برنامه ریزی کند.
  • همچنین شرکت ها می توانند اطلاعات مربوط به محیط بازاریابی را از شرکتهای تحقیقاتی که تحقیقات خود را بر روی همه بازیگران بازار انجام می دهند، خریداری کنند.
  • سیستم بازاریابی هوشمند می تواند بوسیله پرسش مستقیم از مشتریان در مورد تجربه شان در خرید یا دریافت خدمات از طریق فرمهای بازخوردی که می تواند به صورت آنلاین تکمیل شود، بهبود داده شود.
3

تحقیقات بازاریابی :

اجزای سیستم اطلاعات بازاریابی تحقیقات بازاریابی

اجزای سیستم اطلاعات بازاریابی تحقیقات بازاریابی

 تحقیقات بازاریابی مجموعه منظم و سازمان دهی شده ازتجزیه و تحلیل و تقسیر داده های اولیه یا ثانویه برای یافتن راه حل مربوط به مشکلات بازایابی می باشد.

مقاله بازاریابی   ماهیت پژوهش های بازاریابی

چندین شرکت تحقیقات بازاریابی را انجام می دهند تا بتوانند محیط بازاریابی متشکل از تغییرات در سلایق و ترجیحات مشتری، راهکارهای رقبا، دامنه عرضه محصول جدید و غیره را با استفاده از چندین ابزار آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار  دهند.

داده های تحقیقات بازاریابی 

به منظور انجام تحقیقات بازار، داده هایی جمع آوری می شوند. که می توانند متشکل از داده های اولیه (داده های دست اول) یا داده های ثانویه (داده های دست دوم، موجود در کتابها، مجلات، گزارشهای پژوهشی، مجلات و غیره) باشند.

داده های ثانویه به صورت عمومی در دسترس است. اما داده های اولیه توسط محقق از طریق روشهای خاصی مانند پرسشنامه ها، مصاحبه های شخصی، نظرسنجی ها، سمینارها و غیره جمع آوری می شود.

یک تحقیق بازاریابی نقش بسیارحیاتی  در سیستم اطلاعات بازاریابی دارد زیرا داده های واقعی را که چندین بار توسط محققان آزمایش شده است، فراهم می کند.

4

سیستم پشتیبانی تصمیم گیری بازاریابی :

اجزای سیستم اطلاعات بازاریابی سیستم پشتیبانی تصمیم گیری بازاریابی

اجزای سیستم اطلاعات بازاریابی سیستم پشتیبانی تصمیم گیری بازاریابی

این سیستم شامل چندین برنامه نرم افزاری است که می تواند بوسیله بازاریابان برای تحلیل داده های جمع آوری شده تا زمان حاضر استفاده شود. و باعث تصمیم گیری های بازاریابی بهتری می شود. با استفاده از کامپیوترها، مدیران بازاریابی می توانند داده های عظیم را به صورت جداول ذخیره کنند. و می توانند برنامه های آماری را برای تجزیه و تحلیل داده ها و تصمیم گیری ها متناسب با یافته هایشان به کار گیرند.

مقاله بازاریابی   تحقیقات بازار : تعریف ، انواع ، ضرورت ، مقاله اصول و انواع روشهای تحقیقات بازار

بنابراین بازایابان نیاز است که یک بررسی برروی محیط بازاریابی داشته باشند. یعنی هم از داخل و هم از خارج سازمان، به نحوی که سیاست های بازاریابی، رویه ها و راهکارها بتوانند بر این اساس طراحی شوند.

استفاده از سیستمهای اطلاعات بازاریابی (MIS)

اگر شرکت شما زمان و منابع خود را برای تحقیقات بازار صرف کند، آن وقت شما قصد دارید که با مدیریت و اجرای اطلاعات از سرمایه گذاری خود نهایت استفاده را ببرید. استفاده از سیستم اطلاعات بازاریابی (MIS) یک روش برای سروکارداشتن با حجمی از داده است که بوسیله شرکت های تحقیقاتی یا حتی صاحبان کسب و کارهای کوچک ایجادشده است.

اجزای  سیستم اطلاعات بازاریابی

اجرای سیستم اطلاعات بازاریابی شامل، جمع آوری، ذخیره، تحلیل و توزیع داده های بازاریابی را برای مدیران و تیم هایی که به آن نیاز دارند را انجام می دهد.

MIS از سه جزء تشکیل شده است :

  1. چهار نوع داده که می تواند بوسیله MIS تحلیل شود.
  2. سخت افزار و نرم افزار کامپیوتری که داده را جمع آوری و تحلیل می کند، سپس از نتایج برای تولید گزارش استفاده می کند.
  3. یک سیستم خروجی که گزارش ها را برای بازاریابی و تصمیم گیرندگان تبلیغات توزیع می کند.

انواع داده ها در سیستم اطلاعات بازاریابی

چهار نوع داده در یک سیستم اطلاعات بازاریابی وجود دارد .

سیستم اطلاعات بازاریابی طراحی می شود تا به عنوان یک سیستم چندمنظوره عمل کند و می تواند مدیریت داده از چند منبع را برعهده گیرد. این داده ها معمولاً به یکی از چهار گروه زیر تعلق دارد :

1

پایگاه داده بدست آمده :

انواع داده ها در سیستم اطلاعات بازاریابی پایگاه داده بدست آمده

انواع داده ها در سیستم اطلاعات بازاریابی پایگاه داده بدست آمده

مقادیر عظیمی از داده های بازاریابی، فروش و مصرف می تواند ذخیره شده و از طریق پایگاه داده در دسترس قرار گیرد. و بسیاری از آنها با هزینه کم یا بدون هزینه در اختیار شرکتها قرار می گیرند. به عنوان مثال، پایگاه های داده دولتی شامل اطلاعات اقتصادی و دموگرافیک در مورد افراد، گروه ها و شرکت ها هستند.

مقاله بازاریابی   مقیاس لیکرت : مثالها و قالبهای طیف لیکرت

پایگاه داده و گزارشهای تولید شده بوسیله برخی شرکتها برای ایجاد اطلاعات مربوط به رفتار مصرف و روندهای تجاری بکار می روند. کسب و کار هایی با هر اندازه می­ خواهند این اطلاعات را به سیستم اطلاعات بازاریابی خود وارد کنند و از آنها برای تصمیم گیری در مورد بازاریابی و توسعه استفاده کنند.

2

داده های داخلی شرکت :

انواع داده ها در سیستم اطلاعات بازاریابی داده های داخلی شرکت

انواع داده ها در سیستم اطلاعات بازاریابی داده های داخلی شرکت

داده های مربوط به فعالیتهای فروش و بازاریابی داخل شرکت شما، می تواند به MIS فرستاده شده و به گزارشهای با ارزش تبدیل شود. شما می توانید همچنین یک MIS را با یک اینترانت شرکت یا شبکه ارتباطات داخلی یکپارچه کنید تا به اطلاعات مربوط به واحدهای مختلف تجاری، ادارات و حتی کارمندان دسترسی داشته باشید.

3

هوش بازاریابی :

انواع داده ها در سیستم اطلاعات بازاریابی هوش بازاریابی

انواع داده ها در سیستم اطلاعات بازاریابی هوش بازاریابی

شما می توانید از طریق سیستم های هوشمند که بر وب سایتهای رقبا، نشریات تجاری صنعتی و مشاهدات بازار توسط کارمندان و مدیران نظارت می کنند. به اطلاعاتی در مورد محیط بازار هدف خود دسترسی پیدا کنید. راههای دیگر برای استفاده از هوش بازاریابی شامل نمایشگاه های تجاری، صحبت با مشتریان بالفعل و مشتریان بالقوه، مکالمه با توزیع کنندگان، آزمایش و مقایسه محصول می باشد. همه این نقاط داده را می توان وارد سیستم اطلاعات بازاریابی نمود.

4

تحقیقات بازاریابی :

انواع داده ها در سیستم اطلاعات بازاریابی تحقیقات بازاریابی

انواع داده ها در سیستم اطلاعات بازاریابی تحقیقات بازاریابی

تحقیقات بازاریابی و داده های ادغام شده در MIS شامل اطلاعاتی از گزارشهای تحقیقاتی سفارشی و سندیکایی است که می توانید از تحقیقات ثانویه یا تحقیقات اولیه جدید جمع آوری کنید. هرچه اطلاعات تحقیقی بازاریابی شما در مورد محیط کسب و کار، رقبا و مشتریان، خاص و منحصر به فرد تر باشد، ارزش بیشتری برای شرکت شما خواهد داشت.

چرا از یک سیستم اطلاعات بازاریابی استفاده می کنید؟

یک MIS می تواند استفاده شود تا تیمهای داخلی شما را آگاه کرده و آنها را آماده به انجام کار نگه دارد. همچنین می تواند به شما امکان برقراری ارتباط موثرتر و مطمئن تر با یک شرکت تحقیقاتی بازار خارجی را بدهد. و از آنجا که داده ها در سیستم ذخیره می شوند، می توانید با تصمیم گیریهای رشد استراتژیکی، به استفاده از آنها در آینده ادامه دهید.

هرچه سیستم های بیشتری در شغل خود داشته باشید، تجارت شما می تواند کارآمدتر شود. استفاده از MIS   سیستم اطلاعات بازاریابی، اطلاعات مربوطه را بطور مستقیمی در اختیار بخش بازاریابی و فروش شما قرار می دهد و به تیم های شما امکان می دهد تصمیمات استراتژیکی و سودآوری بگیرند.

انواع سیستم اطلاعات بازاریابی

انواع سیستم های اطلاعات بازاریابی کدامند ؟ به طور عمده 3 نوع سیستم مربوط به اطلاعات بازاریابی در دسترس است که تصمیم گیرندگان بازاریابی برای داشتن بینش ارزشمندی نسبت به تصمیمات بازاریابی خردمندانه از آنها استفاده می کنند، که عبارتند از: سیستم اطلاعات بازاریابی  مبتنی بر داده های داخلی، سیستم اطلاعات بازاریابی مبتنی بر تحقیقات بازاریابی و MIS  مبتنی بر هوش رقابتی.

مقاله بازاریابی   مفاهیم تحقیقات بازاریابی

1

سیستم اطلاعات بازاریابی مبتنی بر پایه داده های داخلی

انواع سیستم اطلاعات بازاریابی سیستم اطلاعات بازاریابی مبتنی بر پایه داده های داخلی

انواع سیستم اطلاعات بازاریابی سیستم اطلاعات بازاریابی مبتنی بر پایه داده های داخلی

داده های داخلی شامل اطلاعات مربوط به مشتریان فعلی و مشتریان احتمالی سازمان می باشد که بخشی از سیستم عملکردی داخلی آنهاست.

به عنوان مثال، بخش بازاریابی یک سازمان، علاقه مشتریان بالفعل و همچنین مشتریان بالقوه را پیگیری میکند. اطلاعات را می توان برای تقسیم بندی بازار هدف مانند جنسیت، سن، عادات خرید، منطقه جغرافیایی و غیره بدست آورد. اطلاعات دیگر شامل بازدیدکنندگان وب سایت، ترافیک وب یا فعالیتهای مربوط به مشتری و غیره همچنین به عنوان داده های داخلی مفید درنظر گرفته می شوند.

مقالات بازاریابی

پاورپوینت تحقیقات بازاریابی

علاوه بر این فروشندگان، اطلاعات مربوط به مشتریانی که می توانند محصولات یا خدماتی را خریداری کنند، همچنین مکان آنها، رفتار خرید، داستان موفقیت مشتریان، تبدیل مشتریان آینده نگر به مشتریان جدید و غیره را جمع آوری و ضبط می کنند.

به همین ترتیب، بخش حسابها، اطلاعات یا داده های مربوط به فعالیتهای مالی یک سازمان یعنی جزئیات پرداخت و هزینه و غیره را حفظ و نگهداری می کند. پیش از این، هر بخشی برای استفاده از سیستم های جداگانه خود به جای سیستم مشترک برای دسترسی به همه بخش ها، این داده ها را حفظ و نگهداری می کرد.

این یک کار چالش برانگیز برای افراد بازاریاب به منظور جمع آوری داده های داخلی مورد نیاز از بخشهای مختلف بود. اکنون سازمانها از سیستم اطلاعات بازاریابی برای جمع آوری و نگهداری داده های داخلی در یک مکان واحد استفاده می کنند.

این مورد دسترسی به داده های داخلی را برای بازاریابان به صورت دقیق و به موقع موجب می شود تا دید درستی را از آن داده ها بدست آورند. بازاریابان برای تعامل یا ارتباط با مشتری و همچنین برای شناسایی الگوهای رفتاری مصرف کننده به سیستم داده داخلی وابسته هستند.

2

هوش رقابتی

انواع سیستم اطلاعات بازاریابی هوش رقابتی

انواع سیستم اطلاعات بازاریابی هوش رقابتی

نوع دیگری از سیستم اطلاعات بازاریابی، هوش رقابتی است که برای نظارت دقیق رقبا، راهکارهای بازاریابی آنها و آمارهای رقابتی بازار استفاده می شود. هوش رقابتی به عنوان یک فرآیند سیستماتیک در ارتباط با جمع آوری، مشاهده و تجزیه و تحلیل اطلاعات مورد نیاز محیط کسب و کار در نظر گرفته می شود. که برای یک سازمان از نوع داده خارجی محسوب می شود. این مورد بیشتر شامل توزیع و انتشار داده های منتجه در سازمان برای تصمیم گیری های مؤثر است.

هدف اصلی هوش رقابتی ، تحلیل محیط خارجی برای گرفتن تصمیمات مناسب در یک بازار رقابتی می باشد.

انواع مختلف هوش رقابتی به شرح زیر است :

انواع مختلف هوش رقابتی

اطلاعات مرتبط با محصول :

این شامل اطلاعات مرتبط با محصولات متنوعی از رقبا است که با محصولات سازمانهای دیگر از نظر بسته بندی، کیفیت، تحویل کمی محصول، ویژگی ها و غیره رقابت می کند.

مقاله بازاریابی   تحلیل داده ها یا آنالیز داده چیست؟ تکنیکها، ابزارها، انواع و مراحل تجزیه و تحلیل داده ها
اطلاعات مربوط به سهم بازار :

 این شامل اطلاعات مربوط به رقبایی که بیشتر محصولات را در بازار هدف سازمان می فروشند، تغییر در سهم بازار، سازمان هایی که رهبر بازار هستند و غیره می باشد.

سیاستهای قیمت گذاری و اطلاعات راه کاری :

 این شامل سیاستگذاریهای قیمت گذاری ، ساختار قیمت گذاری و راهکارهای رقبا برای محصولات مشابه، راهکار قیمت تخفیف داده شده رقبا ، مقایسه ای که بر قیمت گذاری سازمان مطابق با راهکار رقیب و غیره تأثیر می گذارد و غیره می باشد.

به عنوان مثال، بسیاری از برندهای خطوط هوایی مختلف از هوش رقابتی برای باقی ماندن در بازار رقابتی استفاده می کنند. این شرکتها همچنان مطابق اطلاعات خارجی ، قیمت سایر رقبا در خطوط هوایی و تغییر قیمت بلیط پرواز را در دستور کار خود قرار می دهند.

هنگامی که هر رقیبی پروازهای هوایی را برای یک مسیر یا مقصد خاص افزایش می دهد، دیگر شرکتهای پروازی نیز ممکن است همین کار را انجام بدهند تا حاشیه سود بالاتری کسب کنند.

3

تحقیق بازاریابی

انواع سیستم اطلاعات بازاریابی تحقیقات بازاریابی

انواع سیستم اطلاعات بازاریابی تحقیقات بازاریابی

یک فرآیند سیستماتیک برای شناسایی فرصت های مختلف بازاریابی به عنوان تحقیقات بازاریابی شناخته می شود. همچنین، این شامل حل مشکلات بازاریابی توسط داده های مربوط به مشتری است که از طریق تجزیه و تحلیل اطلاعات بازاریابی حاصل می شود.

اطلاعات بازاریابی برای دو هدف مفید هستند ، یعنی شناسایی دلایل مربوط به هر مشکل و جمع آوری اطلاعات لازم برای فرآیند پرس و جوی مرتبط با تحقیق . این شامل تکنیکهای متفاوت برای جمع آوری و تحلیل اطلاعات می شود. هر دو روش تحقیقات اولیه و ثانویه می تواند برای تحقیق بازاریابی استفاده شوند. برای بدست آوردن نتایج و راه حلهای دقیق تر، تحقیق بازاریابی ممکن است از داده های داخلی و هوش رقابتی استفاده کند.

موضوعات مختلفی که تحقیقات بازار در آن انجام می شود، عبارتند از :

  • فاکتورهای محیطی مثل اقتصادی، تکنیکی، منطقی، فرهنگی و غیره.
  • داده مرتبط با مشتری مثل نگرش، رفتار، الگوی خرید و غیره.
  • تحقیق مرتبط با محصول مثل اندازه محصول ، بازار، ویژگیهای محصول، راهکارهای قیمت گذاری، برندینگ، تعیین جایگاه محصول و غیره.
  • تحقیق مربوط به تبلیغات و ترویج محصول

سیستم اطلاعات بازاریابی اطلاعات بازاریابی و تحلیل

سیستم اطلاعات بازاریابی یا Marketing Information System (MIS)

سیستم اطلاعات بازاریابی یا Marketing Information System (MIS)

در عرصه بازاریابی انواع مختلفی از اطلاعات برای ارزیابی بازار، عملکرد محصول، وضعیت رقابتی می تواند بدست آورده شود و بر اساس این اطلاعات می توان یک انتخاب استراتژیک و یک جهت استراتژیک مشخص را بوجود آورد. اما باید دقت کرد که اطلاعات تا چه اندازه صحیح است.

باید حواسمان باشد که در اواسط دهه هشتاد چه اتفاقی برای کوکاکولا افتاد. با صرف چندین میلیارد هزینه برای تحقیق در این زمینه، محصول تبلیغ شده از آن تحقیق به اجبار پس گرفته شده و در حدود سه ماه به بازار قدیمی برگشت داده شد، زیرا بازار بر آن اصرار داشت – این یعنی مصرف گرایی.

مقاله بازاریابی   طراحی پرسشنامه – نمای کلی، ویژگی ها و مبانی  ، مراحل و مزایای طراحی پرسشنامه خوب

مصرف گرایی در بازاریابی به عنوان اعتراضی از بازار در برابر برنامه های بازاریابی یک شرکت تعریف می شود.

گفته می شود که بیشتر نگرشهای تحقیقاتی خیالی است زیرا پاسخ دهندگان یک کار را انجام می دهند و بسته به مخاطبان خود، چیزی دیگری را بیان می کنند. ممکن است برخی در حضور محقق نخواهند بیش از حد فروتنانه رفتار کنند و یا حتی رفتار عجیبی داشته باشند.

مثال سیستم اطلاعات بازاریابی

مقاله سیستم اطلاعات بازاریابی را با مثالی بیان می کنیم . یک داستان… یک مهندس باهوش تله موش خیلی خوبی نسبت به انواع ارزان آن ساخته بود. هزینه تولید این تله موش بیش از دو برابر بود و به همین ترتیب قیمت گذاری شده بود. بعد از کارکرد موفقیت آمیز آن، در جایی که زنان خانه دار حضور داشتند، استقبال چندانی از آن نشد. این موضوع باعث ناراحتی مهندس شد و در نهایت فهمید که زنان خانه دار از همان تله موشهای ارزان قیمت برای به دام انداختن موش استفاده می کنند و زمانی که موشها را می گرفتند، هم تله و هم موش را در زباله دانی می انداختند.

اطلاعات کافی در بازاریابی

تله موش موجود فقط یک بار قابل استفاده بود. تله ای که مهندس طراحی کرده بود، قیمتش بیشتر از نمونه موجود بود. اگر مهندس اطلاعات کافی از الگوی رفتاری زنان خانه دار در استفاده از تله موش را داشت، هرگز چنین تله موش گرانی طراحی نمی کرد بلکه در عوض از خرد و مهارت مهندسی خود برای تولید چیزی ارزان قیمت تر از نمونه موجود استفاده می کرد ؛ که بتواند مورد اقبال زنان خانه دار نیز قرار گرفته و موجب صرف جویی در هزینه آنها بشود.

اطلاعات صحیح برای بازاریابی

نتیجه داستان فوق نشان می دهد که اطلاعات صحیح برای بازاریابی چقدر مهم است. اولین موردی که شرکت باید داشته باشد، اطلاعات صحیح از محیط کلان خارجی است که در آن فعالیت می کند و سپس کل بازار، مشتریان بالقوه و موجود و رفتار خرید آنها، همکاران و رقبا در اولویت قرار دارد. پس از آن شرکت باید نگران محصولات و خدمات خود، فروش های خود، سهم بازار، قیمت گذاری، سودآوری و هزینه ها باشد.

از آمار موجود، شرکت می تواند اطلاعات را از نظر حجم فروش، رشد، سود و غیره جدول بندی کرد. همچنین این اطلاعات برای شرکت مشخص می سازد که خودش و سهم بازارش در چه جایگاهی قرار دارد.

سهم بازار یکی از راههای مطمئن برای افزایش سودآوری است – اگر یک شرکت بتواند سهم بیشتری از بازار را بدست آورد و فروش بیشتری را برای افراد بیشتری در همان مشخصات بازار یا با افزایش حاشیه سود انجام دهد، منطقی است که سودآوری آن شرکت افزایش یابد.

منابع اطلاعات بازاریابی

منابع اطلاعات بازاریابی

منابع اطلاعات بازاریابی

اطلاعات بازاریابی می تواند از منابع متنوعی بدست آید که عبارتند از :

1) میز تحقیق

اطلاعات قابل دسترسی از اسناد داخلی در دسترس شرکت و سایر یادداشت ها و انتشارات خارجی، مقاله ها و تبلیغات.

مقاله بازاریابی   نحوه محاسبه درصد رشد و میانگین نرخ رشد سالانه

2) هوش بازاریابی

داده های جمع آوری شده از قسمت های عملیاتی از طریق تأمین کنندگان شرکت، نیروی فروش خود و واسطه های بازاریابی در مورد مشتریان و رقبا، محصولات خود و محصولات سایر رقبا.

3) تحقیق بازاریابی

تحقیق بازاریابی می تواند به صورت سیستم کلی طراحی، جمع آوری، تحلیل، جدول بندی و گزارش گیری داده مربوط به یک موضوع بازاریابی از طریق منابع داخلی شرکت یا متخصصان خارجی مثل آژانس های تحقیقاتی بازاریابی تعریف شود.

4) سیستم پشتیبانی تصمیم گیری بازاریابی

MDSS یک فرآیند جمع آوری داده، سیستم ها، ابزار و تکنیکهایی با پشتیبانی نرم افزاری و سخت افزاری برای جمع آوری و تفسیر اطلاعات در مورد تجارت و محیط کاری می باشد.

5) اطلاعات بازاریابی

جمع آوری سیستماتیک یک موضوع گسترده به دلیل نقش و فعالیتهای خاص و پیچیده آن باید به صورت جداگانه مورد توجه قرار گیرد. به هر حال، برخی از انواع اطلاعات موردنیاز که باید مشخص و تجزیه و تحلیل شود، برای تصمیم گیری در مورد اولویت ها، راهکار و تاکتیکهایی که یک شرکت باید اتخاذ کند، مفید خواهد بود.

آنها عبارتند از:

1)تحلیل محیطی
2) جذابیت صنعت
3) طول عمر محصول
4) تحلیل پرتفوی
5) زنجیره ارزش
6) تحلیل شکاف
7) تحلیل SWOT

موارد فوق به یک سازمان تجاری کمک می کند تا مواردی مثل محیطی که در آن فعالیت می کند، عملکرد صنعتی که آن را اداره می کند، عملکرد و سودآوری برند هایی را که در بازار دارد، نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیداتی که ممکن است با آن روبرو شود، را شناسایی کند.

سیستم اطلاعات بازاریابی مزایا و معایب

مزایای سیستم اطلاعات بازاریابی MIS

مزایا سیستم اطلاعات بازاریابی MIS

مزایا سیستم اطلاعات بازاریابی MIS

در ادامه مقاله سیستم اطلاعات بازاریابی به مزایای این سیستم می پردازیم : 

1)سیستم های کنترلی:

الف) کاربردهای نمونه

  • کنترل هزینههای بازاریابی
  • تشخیص ضعف عملکردی
  • مدیریت کالاهای مد
  • راهکار ارتقای انعطافپذیر

ب) سودمندی ها:

  • گزارشهای به موقع کامپیوتری
  • بازیابی آنلاین انعطافپذیر دادهها
  • کشف خودکار مشکلات و فرصتها
  • گزارشهای ارزانتر، دقیقتر و مکرر.

2)سیستم های تحقیقاتی

الف) کاربردهای نمونه:

  • راهکار تبلیغی
  • راهکار قیمتگذاری
  • ارزیابی مخارج تبلیغاتی
  • آزمایشهای پیوسته

ب) فواید:

  • دستکاری اضافی دادهها در صورت ذخیرهشدن آنها در یک فایل متراکمنشده در کامپیوترها امکانپذیر است.
  • قابلیت ذخیرهسازی و بازیابی بهبودیافته اجازه میدهد که انواع داده جمعآوری و استفاده شود.
  • بانکهای داده به خوبی طراحی شده، امکان ادغام و مقایسه مجموعههای مختلف داده را ممکن میسازند.

معایب سیستم اطلاعات بازاریابی MIS

معایب سیستم اطلاعات بازاریابی MIS

معایب سیستم اطلاعات بازاریابی MIS

  • گران قیمت –ایجاد سیستم اطلاعات بازاریابی MIS یک امر پرهزینه است زیرا شامل هزینه های هنگفتی می شود که باید در راه اندازی سخت افزاری و نرم افزاری برای اهداف موردنیاز متحمل شد.
  • ترجیح داده نشده – بازاریابی بانک اطلاعاتی در درجه اول به عنوان ابزاری تاکتیکی مورد استفاده قرار گرفته است.این احتمال وجود دارد که MIS منجر به داده هایی با قابل اطمینان و ایمنی کمتر شود.سیستم MIS ممکن است کند و بزرگ بوده و مدیریت آن دشوار باشد.
  • بستگی به بانک اطلاعاتی دارد –بانک اطلاعات بازاریابی به کیفیت داده ها بستگی دارد. در حالی که داده های مشاهده قدرتمند است ، داده های مشاهده شده بی کیفیت می توانند گمراه کننده باشند. کیفیت همچنین به کیفیت تجزیه و تحلیل و میزان پیوند پایگاه داده بستگی دارد.
  • مجموعه مهارتهای جدیدی را می طلبد – این پایگاه داده اغلب مهارتها و سازماندهی های جدیدی را از مهارتهای جدید تحلیلی و تصمیم گیری در فروش و بازاریابی گرفته تا یک سازمان سیستم اطلاعاتی جدیدی که می تواند از طبقه کاملاً جدیدی از کاربران پشتیبانی کند، می طلبد.
5/5 (3 نظر)
1 پاسخ
  1. ریما
    ریما گفته:

    به نظرم سیستمهای اطلاعات بازاریابی موضوع بسیار مهمی در برنامه ریزی بازاریابی است که متاسفانه در کشور ما کمتر به اون توجه می شه .

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *